Vrijeme na Pelješcu

Sunce, valovi, sol i mjestimično muflon

Na Pelješcu potražite vedrinu i mir u suhim, toplim ljetima i blagim zimama. Mediteranska klima jadranskog tipa razveselit će vas relativno visokim temperaturama tijekom cijele godine, osim u siječnju i u veljači kada se spušta ispod 10°C. Prosjek sunčanih sati među najvećima je u Hrvatskoj i na pojedinim mjestima dostiže preko 2500. Bura zimi donosi suho i vedro, ali hladnije vrijeme. Najviše je padalina tijekom listopada i ožujka, a najmanje u srpnju i kolovozu. Snijeg rijetko pada, a kad i padne, nećete ga vidjeti na nadmorskim visinama ispod 400 m.

Najveći valovi na Pelješcu za vrijeme juga visoki su između 1,5 i 4 metra, kad se Viganj pretvara u raj za surfere. Salinitet mora koje okružuje Pelješac nešto je viši od prosjeka Jadranskog mora i iznosi između 38,48‰ i 38,60‰.

Klima godi raznolikom mediteranskom biljnom pokrovu s 1100 biljnih vrsta i podvrsta.

Jeste li znali?

Na najstrmijim padinama brda možete sresti i muflona koji je došao na Pelješac s Brijuna 1970. Zbog povoljnog staništa, prva 2 mužjaka i 6 ženki vremenom su se toliko namnožili da su 80-ih godina lovcima dali čak 94 trofeja, od kojih 58 zlatnih, što su najbolji svjetski rezultati.